Category Archives: Uncategorized

We doen het allemaal: piekeren.. Maar.. is het erg?

Kom van die rotonde af: zo krijg je piekergedachten in bedwang

06 maart 2021 07:03 / Psychologie

© Unsplash, Luis Villasmil

Smeltende ijskappen, de gezondheid van je ouders of een Zoomvergadering waarin je een modderfiguur kunt slaan: het is voer voor piekeraars. Hoe stop je die maalstroom aan negatieve gedachten en rampscenario’s?

Hoelang duren de coronamaatregelen nog? Wat als mijn ouders ziek worden? Vindt mijn schoonmoeder me wel aardig? Ga ik door de mand vallen tijdens mijn functioneringsgesprek? Het hoofd van een piekeraar kan zich moeiteloos met zulke vragen vullen. Zinloos, zou je denken: tot praktische oplossingen leidt al dat denkwerk nooit, en al dat getob zorgt er ook niet bepaald voor dat je vol frisse moed aan een nieuwe dag begint. Waarom doen we het dan toch? En, belangrijker: wat kun je doen om je brein te bedaren?

Rampscenario’s

Piekeren lijkt misschien iets van deze tijd, waarin we 24/7 alle wereldproblemen kunnen googelen en de informatiedichtheid enorm is. Alleen de coronacrisis geeft al genoeg aanleiding om ons enorme zorgen te maken – over het behoud van werk, je financiën en de gezondheid van mensen om je heen, bijvoorbeeld. Toch is het van alle tijden en culturen, zegt psycholoog en piekeronderzoeker Bart Verkuil, die het boek De gelukkige piekeraarschreef. “Mensen van nu verschillen in principe niet van de mensen die duizend jaar geleden leefden. Die konden zich ook schamen, voelden ook verdriet en piekerden ook.”

Piekeren gaat trouwens wat verder dan ‘je zorgen maken’: het gaat om een aaneenschakeling van negatieve gedachten, vaak gericht op de toekomst, die uitmonden in rampscenario’s. Je denkt bijvoorbeeld aan een functioneringsgesprek dat je volgende week hebt, en voor je het weet stel je je voor dat je ontslagen wordt, je je hypotheek niet meer kunt betalen en je nooit meer een nieuwe baan vindt, omdat je waardeloos bent in je werk. “Je vult alles negatief in”, zegt Verkuil. “Het is niet oplossingsgericht. De uitkomst van die ‘wat als?’-gedachten is nooit: het komt allemaal goed.”

“ Je piekert niet voor niets: ‘In de basis zet het aan tot actie’

Piekeren is heel menselijk, en iedereen doet het. Zelfs de meest optimistische persoon kan een periode hebben waarin negatieve gedachten overheersen. Maar niet iedereen piekert over dezelfde onderwerpen. “Over het algemeen tobben vrouwen meer over sociale thema’s”, zegt psycholoog Marleen Derks, oprichter van de Piekerpoli en auteur van het boek Nooit meer piekeren. “Dat zie ik in mijn praktijk. Ze vragen zich af: vinden ze me wel aardig, sprak ik niet voor mijn beurt, ben ik wel sociaal genoeg? Vinden ze me een slechte moeder omdat ik werk, of juist niet werk? Mannen piekeren ook of ze wel een goede vader zijn of zullen zijn, maar vooral over deadlines en taken op het werk.”

Rotonde in je brein

Van relaties tot je uiterlijk, examens en moeilijke gesprekken: we piekeren wat af. En dat doen we niet voor niets. “In de basis zet piekergedrag je aan tot actie: je moet iets doen om dat negatieve scenario te voorkomen”, zegt Verkuil. “Het zorgt er daarmee voor dat je goed voor jezelf en voor anderen kunt zorgen.” Bovendien leren die kopzorgen je wat écht belangrijk voor je is – als het je niks kon schelen, zou je er niet over inzitten. “Om een eigen voorbeeld te geven: ik vind het een doodeng idee dat mijn kinderen straks naar school fietsen zonder dat ik daarbij ben. Het zweet breekt me al uit als ik daaraan denk, omdat ik absoluut niet wil dat hen iets overkomt. Dat zegt iets over waar ik geluk uit haal. Mijn kinderen zijn belangrijke waarden in mijn leven.”

Dat kleine sores van overdag ’s nachts kunnen uitgroeien tot problemen van wereldformaat, is evolutionair te verklaren: we zijn voorgeprogrammeerd in het donker meer op onze hoede te zijn – als de oermens in het donker niet extra waakzaam was, maakte-ie geen schijn van kans bij dreigend nachtelijk gevaar. Die gevaren in kaart brengen, kan een gevoel van controle geven. Daarom kunnen we ook zo verslingerd zijn aan het nieuws, zegt Derks, met alle piekergevolgen van dien: “Aan een goednieuwsshow hebben we niets.”

Dat er ’s nachts weinig afleiding is, waardoor je je extra bewust bent van alles wat je denkt, helpt natuurlijk ook niet. “We denken met associatienetwerken”, vertelt Derks. “Ons brein associeert voortdurend. Je denkt aan een examen dat je binnenkort hebt, denkt meteen terug aan de blunder die je maakte bij een vorig examen, en ineens gaat je brein over naar de buurvrouw die geen gedag zei en jou vast niet aardig vindt. Hoe vaker je die rondjes maakt, hoe beter je brein wordt in het leggen van verbindingen tussen al die gedachten. Met elke gedachte wordt er weer een fysieke verbinding in je brein aangelegd, tot een rotonde ontstaat waar je niet meer van afkomt.”

“ ‘Ook met elke positieve gedachte maakt je brein een nieuwe verbinding aan’

Waarom de een zich suf maalt en de ander doemscenario’s makkelijker van zich kan afschudden, heeft deels te maken met aanleg: ben je van nature wat zenuwachtiger of geneigd emotioneel te reageren op stress, dan is de kans groter dat je aan het malen slaat. Veel piekergedachtes komen ook voort uit onzekerheid, weet Derks, die uit ervaring spreekt. “Als kind piekerde ik al, omdat ik onzeker was over onder andere mijn uiterlijk. Over dat getob zeiden mensen dan: dat is niet zo slim, je kunt beter wat nuttigs doen. Toch is piekeren zeker geen dom gedrag, want je hebt er herseninhoud voor nodig. Ik heb mijn honden nog nooit zien piekeren.” Intelligente, creatieve mensen met onzekerheden zijn er eerder toe geneigd, zegt Derks. “Neem de club van 27: allemaal mensen die over veel dingen inzaten en soms knettergek werden van hun mooie brein. Ze zochten hun afleiding vaak in drugs op drank. Piekeraars kunnen vaak heel goed focussen, en proberen die focus te verleggen om uit die gedachtestroom te komen. Ze storten zich bijvoorbeeld op drank, eten of werk.”

Afleiding gezocht

Er zijn gelukkig gezondere manieren om je focus te verleggen – want hoe ongezond de voorbeelden hierboven ook zijn: in de basis is dat wat nodig is om die maalstroom een halt toe te roepen. Een goed tegengif tegen doemscenario’s is visualiseren dat alles precies gaat zoals je hoopt. “Topsporters als Erben Wennemars en Epke Zonderland zeggen dat ze fantaseren over een positief scenario, dat ze focussen op wat ze willen bereiken”, weet Derks. “Als je piekert over een presentatie, rijexamen of eerste date, ontspan dan, haal rustig adem en stel je voor dat je slaagt. Ook met elke positieve gedachte maakt je brein nieuwe verbindingen aan.”

Denk je tijdens zo’n oefening toch af en toe: dit gaat ’m niet worden? Ook niet erg, zegt Derks. “Als je piekert, accepteer dan dat je brein zich soms nou eenmaal focust op negatieve dingen. Het werkt averechts om tegen jezelf te zeggen dat het niet mag: da’s net als zeggen dat je vooral niet aan taart mag denken als je op dieet bent. En schrijf je gedachten op. We zijn geneigd alles te geloven wat we denken, maar klopt het wel wat je denkt, wat je tegen jezelf zegt? Ga dat na, dan hebben die gedachten minder vat op je. En zoals gezegd kan afleiding helpen. Ben je creatief, ga dan bijvoorbeeld zingen of schilderen. Ben je sportief: ga hardlopen of doe aan yoga. Gooi die paniek eruit.”

Lichamelijk in actie komen is sowieso een goed idee, want niet alleen je brein raakt over z’n toeren van al dat gepieker. “Het verkrampt ook je lichaam. Je hele systeem gaat erin mee”, legt Derks uit. “Geef je lichaam dus aandacht. Ga wandelen, fietsen of doe een ademhalingsoefening. Adem bijvoorbeeld rustig in, adem langzaam uit en wacht tot je een ademprikkel krijgt en adem dan weer rustig in. Herhaal dit een paar minuten. Je hartslag en ademhaling gaan naar beneden, waardoor je rustiger wordt, én door die oefening ga je focussen op je ademhaling in plaats van op je gedachten.”

Ook een goeie tip voor nachtelijke piekergedachten: muziek luisteren die de thètagolven stimuleert – de hersengolven die actief zijn op het moment net voordat je in slaap valt of wakker wordt (onder meer op het YouTubekanaal van de Piekerpoli te vinden). Lekker slaapverwekkend, waardoor dat malen vanzelf naar de achtergrond verdwijnt.

“ ‘Soms weet je misschien niet eens waarover je nu weer moet piekeren’

Met jezelf afspreken dat je maar één keer op een dag het nieuws mag kijken, als dat een trigger voor je is, kan ook helpen. Of las een piekerkwartier in: onderzoekers van Penn State University ontdekten in 2011 dat je uiteindelijk minder piekert als je er dagelijks een kwartier tot een halfuur bewust tijd voor uittrekt. “Piekeren is gewoontegedrag, iets wat automatisch gebeurt”, zegt Verkuil. “Juist door er bewust mee aan de slag te gaan, houd je dat gedrag uiteindelijk in de hand.” Volgens Derks kun je die gedachtestroom daarmee zo in bedwang houden, dat je uiteindelijk gaat uitkijken naar dat piekerkwartier: even lekker alles eruit gooien. “Soms weet je misschien niet eens waarover je nu weer moet piekeren.”

Controle of niet

Word je knettergek van een overvol hoofd vol rampscenario’s, deel die dan vooral met vrienden of familie. Mensen om je heen hebben vaak een heel andere kijk op jouw sores dan jij. “De coronamaatregelen maken het in deze tijd een stuk lastiger om je zorgen met anderen te delen, maar probeer het toch te doen,” adviseert Verkuil. “Ze kunnen nieuwe perspectieven bieden en je geruststellen.” Helpt ook dat niet en denk je jezelf compleet vast, dan is er altijd nog professionele hulp. “Als je weken- of maandenlang somber bent, heel passief, je je niet meer kunt concentreren en tot niks meer komt, kan het geen kwaad om naar de huisarts te stappen.”

Al hoeven we ook weer niet elk moment van somberheid of lichte paniek meteen uit ons leven te verbannen, aldus Verkuil. “Iedereen heeft weleens een periode in het leven waarin-ie meer piekert. We moeten leren verdragen dat we ons soms een beetje ongelukkig voelen, daar is niks mis mee. Probeer in elk geval onderscheid te maken tussen problemen waar je controle over kunt uitoefenen – de ‘cirkel van invloed’, zoals Stephen Covey het noemt – en de problemen die je op dit moment moet leren accepteren. Als je volledig wilt stoppen met piekeren, moet je volledig stoppen met giving a shit. Maar daar wordt je leven niet leuker van.”

Bron: Eva Jinek – schrijver Kim van der Meulen : https://www.evajinek.nl/onderwerpen/artikel/5217535/stop-met-piekeren-stress-oplossing-voordelen

Is de oorzaak van fibromyalgie eindelijk ontrafeld?

Een nieuw onderzoek van UGent heeft de vermoedelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden. Een recent artikel in EOS van Els Verweire bericht hier over.

bron afbeelding: www.onhealth.com

Een verstoorde balans van neurotransmitters in de insula ontregelt volgens hen het centrale zenuwstelsel en ligt niet alleen aan de basis van de chronische pijn bij fibromyalgie, maar ook van alle andere klachten die met de ziekte samenhangen

Ze vermoeden dat er sprake kan zijn van een genetische aanleg en dat omgevingsfactoren zoals stress een trigger kunnen zijn die de ziekte doet ontstaan.

#EOSmagazine #ElsVerweire #fibromyalgie #stress #pijn #ademtherapiedenhaag

Onderzoekers van de UGent vinden een nieuwe verklaring voor het chronisch pijnsyndroom fibromyalgie en banen de weg voor nieuwe behandelingen.

Tot naar schatting 5 procent van de Europese bevolking heeft last van fibromyalgie. Deze chronische aandoening gaat gepaard met aanhoudende pijnklachten in de spieren, gewrichten, pezen, ligamenten en organen die niet kunnen worden verklaard door aantoonbare weefselschade. Bovendien hebben veel patiënten last van chronische vermoeidheid, slaapapneu, blaas- en darmproblemen, angst- en slaapstoornissen, en hart- en bloeddrukproblemen. En ook voor deze bijkomende klachten is er geen duidelijke aanleiding.

Tot nu toe tastten wetenschappers in het duister over de oorzaak van dit chronische pijnsyndroom en is er ook geen behandeling die fibromyalgie kan genezen. Onderzoekers Boel De Paepe, Joél Smet, Chris Baeken, Jessica Van Oosterwijck en Mira Meeus van de UGent denken dat ze het mysterie gedeeltelijk hebben opgelost en dat hun bevindingen de basis kunnen vormen voor nieuwe therapieën die fibromyalgie kunnen genezen.

De symptomen, klachten en geassocieerde syndromen die voorkomen bij fibromyalgie. Figuur gebaseerd op Fig. 1 uit De Paepe et al. 2020.

Onevenwicht in hersengebied

De onderzoekers analyseerden de bestaande literatuur over de ziekte en wisten een aantal cruciale puzzelstukjes bij elkaar te leggen die kunnen verklaren wat fibromyalgie precies is en wat eraan te doen valt.  

‘Ons vertrekpunt was dat veel mensen die chronisch pijn lijden waarvoor geen duidelijke oorzaak kan worden gevonden, daarnaast ook heel vaak lijden aan andere steeds terugkerende aandoeningen’, vertelt dr. Boel De Paepe. Zij is als wetenschapper verbonden aan het Neuromusculair Referentiecentrum van het UZ Gent en hoofdauteur van de studie. ‘Patiënten klagen bijvoorbeeld vaak dat ze hartkloppingen hebben of buiten adem zijn, ook al hebben ze geen inspanning geleverd. Door dit complexe klachtenpatroon worden deze patiënten vaak gevolgd door artsen met verschillende medische specialisaties. We wilden uitzoeken wat de gemene factor was tussen al die geassocieerde klachten, waarvan je in eerste instantie zou denken dat ze heel anders zijn van aard.’

Toen de onderzoekers de pijn en alle andere syndromen samenlegden, kwam een hersendeel duidelijk naar voor als een van de sleutelregio’s die al die verschillende symptomen kon verklaren. En dat was de insula, een hersengebied dat pijnprikkels verwerkt en processen van het autonome zenuwstelsel aanstuurt die onder meer hartslag, vertering en darm-peristaltiek regelen.

In hun zoektocht in de bestaande literatuur vonden ze een studie waaruit blijkt dat er bij ongeveer 60 procent van de patiënten met fibromyalgie een verminderde densiteit van de dunne zenuwvezels kon worden aangetoond. Deze vaststelling deed in eerste instantie denken aan dunnevezelneuropathie, een aandoening die tot pijnklachten in handen en voeten leidt en de oorzaak voor fibromyalgie bij lichamelijke processen lijkt te leggen. Maar uit een andere studie waarbij in proeven bij ratten het niveau van de neurotransmitter glutamaat in hun insula verhoogd werd, bleek dat de dieren niet alleen gevoeliger werden voor pijn, maar ook dat de dunne zenuwvezels in hun achterpoten minder dicht werden. Met andere woorden dat die verminderde zenuwdensiteit hoogstwaarschijnlijk werd veroorzaakt door een onevenwicht in de insula. Dat leek bevestigd te worden door een latere studie waaruit bleek dat ook bij fibromyalgiepatiënten de hoeveelheid glutamaat in de insula verhoogd was en dat dat in relatie stond met hoe die mensen experimentele pijn, zoals dat van een prikje, ervaarden.

De onderzoekers legden al die puzzelstukjes bij elkaar en stellen voorop dat er in de insula van fibromyalgiepatiënten een onevenwicht bestaat tussen enerzijds de stimulerende neuro-transmitter glutamaat en anderzijds de remmende neurotransmitter gamma-aminoboterzuur (GABA). Die verstoorde balans van neurotransmitters in de insula ontregelt volgens hen het centrale zenuwstelsel en ligt niet alleen aan de basis van de chronische pijn bij fibromyalgie, maar ook van alle andere klachten die met de ziekte samenhangen. 

Waardoor dat onevenwicht precies wordt uitgelokt, weten ze nog niet. Ze vermoeden dat er sprake kan zijn van een genetische aanleg en dat omgevingsfactoren zoals stress een trigger kunnen zijn die de ziekte doet ontstaan. ‘Heel vaak kunnen patiënten met fibromyalgie duidelijk aangeven wanneer hun klachten begonnen zijn’, stelt dr. De Paepe. ‘Heel vaak was er sprake van een trigger, zoals een zware ziekte of een ingrijpende gebeurtenis in hun leven. Wij vermoeden dat er sprake is van een onderliggende genetische aanleg voor fibromyalgie en dat de ziekte pas naar boven komt in stresssituaties.’

Dat fibromyalgie vroeger werd weggezet als een ziekte van vrouwen in de veertig, is tegenwoordig volledig achterhaald. ‘De meeste patiënten zijn nog altijd vrouwen, maar ook mannen kunnen aan fibromyalgie lijden’, vertelt dr. De Paepe. ‘Bovendien is de leeftijd waarop mensen klagen over chronische pijnen die niet kunnen worden verklaard zeer variabel. Zelfs kinderen blijven er niet van gespaard.’

Niet te onderschatten belang

Het belang van deze nieuwe inzichten kan moeilijk worden onderschat. Interessant is onder andere dat de diagnose van fibromyalgie bij tot 60 procent van de patiënten objectief kan worden vastgesteld door op zoek te gaan naar beschadigingen in de kleine perifere zenuwen. Dat kan door een huidbiopsie te nemen maar ook door de vezeldensiteit in het hoornvlies te bepalen aan de hand van een techniek die corneale confocale microscopie heet. 

Dat de ziekte medisch kan worden aangetoond is zeer belangrijk voor patiënten omdat het bewijst dat de ziekte niet tussen hun oren zit, maar een aantoonbare neurologische oorzaak heeft. ‘Tot nu toe wordt fibromyalgie gediagnosticeerd door andere zaken uit te sluiten’, vertelt dr. De Paepe. ‘Als er niks mis is in de spieren waarin je pijn hebt, is het wellicht fibromyalgie. Patiënten hebben daardoor vaak het gevoel dat er iets gemist wordt, terwijl pijn net een sterk signaal is van het lichaam dat er iets fout gaat.’  

Daarnaast kunnen de bevindingen leiden tot nieuwe behandelingen voor fibromyalgie. Tot nu toe zijn patiënten alleen aangewezen op kinesitherapie, slaapadvies en cognitieve gedragstherapie om beter met hun klachten om te gaan, maar die kunnen de ziekte niet genezen. De insula kan het doelwit vormen voor nieuwe therapieën die fibromyalgie wel definitief kunnen doen verdwijnen. 

‘Er zijn indicaties dat elektromagnetische stimulatie de werking van de insula kan normaliseren en gerichter werkt dan medicatie’

Er is nog geen erkende werkende behandeling die fibromyalgie kan genezen, maar er bestaat wel al medicatie die ingrijpt op de neurotransmitters, en er zitten nog meer neuromodulerende middelen in de pijplijn. ‘Voor fibromyalgie zouden ze de balans tussen glutamaat en GABA kunnen herstellen, ofwel door glutamaat te verminderen door de receptoren ervoor te blokkeren, ofwel door GABA-analogen te geven om het niveau van gamma-aminoboterzuur kunstmatig te verhogen’, vertelt dr. De Paepe. ‘Het nadeel daarvan is dat medicatie voor pijnbestrijding veelal systemisch werkt en effecten heeft op het hele lichaam, wat vervelende bijwerkingen kan veroorzaken. Selectievere medicatie en technieken kunnen dit vermijden, bijvoorbeeld door lokaal de insula zelf elektromagnetisch te stimuleren. Dat is voorlopig nog experimenteel, maar er zijn indicaties dat dat de werking van de insula kan normaliseren en gerichter werkt dan medicatie.’

Fantoompijn

Dr. De Paepe wijst tot slot nog op de gelijkenissen tussen fibromyalgie en fantoompijn. ‘Vroeger kregen patiënten met een geamputeerde arm die klaagden over pijn in hun arm te horen dat ze geen pijn konden ervaren omdat ze die arm niet meer hadden. Nu is fantoompijn erkend als een duidelijk pijnsyndroom. Net zoals bij mensen met fantoompijn functioneert het pijnverwerkingsmechanisme van het lichaam van fibromyalgiepatiënten niet meer zoals het hoort, waardoor ze pijn blijven ervaren, ook lang nadat de veroorzaker van die pijn is verdwenen. Dat mechanisme proberen wetenschappers te ontrafelen en te herstellen.’

Els Verweire

Dit is een artikel van: Eos Wetenschap

Gepubliceerd op: 15 januari 2021

Vergoeding 2021 Verzekeraars

Voor de mensen die nog willen overstappen van zorgverzekeraar hier de lijst van verzekeraars die de Methode Van Dixhoorn Adem- en Ontspanningstherapie vergoeden!

De moeite waard om toch nog even over te stappen!!

Overzicht zorgverzekeraars
Vergoeding 2021 per pakket

Aevitae (alternatieve geneeswijze en therapieen)
Plus Max. € 50/dag, max 300jaar
Extra Max. € 50/dag, max 350jaar
LET OP; er is geen vergoeding als ASR/ de Amersfoortse de risicodrager is. Wel
als VGZ of Avero Achmea de risico drager is.


De Friesland (alternatieve geneeswijze)
Alles Verzorgd- AV Standaard Max. € 40/dag, max. € 200/jaar
Alles Verzorgd- AV Extra Max. € 40/dag, max. € 400/jaar
Alles Verzorgd- AV Optimaal Max. € 40/dag, max. € 600/jaar

FBTO
Module alternatieve geneeswijze 200
Module alternatieve geneeswijze 350
Max. € 35/dag, max. € 200 /jaar
Max. € 35/dag, max € 350 /jaar

Gemeente Optimaal (alternatieve zorg)( Zilveren kruis)
Optimaal aanvullend 2 Max € 350/jaar, 40 €/ per/beh.
Optimaal aanvullend 3 Max € 500/jaar, 40 €/ per/beh.

Holland Zorg (alternatieve geneeswijze)
Plus Max. € 40/dag, max. € 350/jaar
Top Max. € 40/dag, max. € 500/jaar

IAK = AON geworden
AON Vitaal 2 Max. € 45/dag, max. € 250/jaar
AON Vitaal 3 Max. € 45/dag, max. € 500/jaar
AON Vitaal 4 Max. € 45/dag, max. € 750/jaar LET OP; er is geen vergoeding als ASR/ de Amersfoortse de risicodrager is. Wel als
VGZ of Avero Achmea de risico drager is.

IZA ( alternatieve geneeswijze en beweegzorg)
IZA Extra Zorg 1 Max. € 40/dag, max. € 250/jaar
IZA Extra Zorg 2 Max. € 40/dag, max. € 450/jaar
IZA Extra Zorg 3 Max. € 40/dag, max. € 650/jaar
IZA classic comfort Max. € 25/dag, max € 290/jaar
IZZ door VGZ (alternatieve geneeswijze en beweegzorg)

IZZ zorg voor de zorg: Extra 1 Max. € 40/dag, max. € 300/jaar
IZZ zorg voor de zorg: Extra 2 Max. € 40/dag, max. € 500/jaar
IZZ zorg voor de zorg: Extra 3 Max. € 40/dag, Max. € 800/jaar
IZZ bijzonder bewust Geen vergoeding
IZZ instappakket Geen vergoeding

National Academic
Aanvullend 1 Max. € 40,-/beh, max. € 250/jaar
Aanvullend 2 Max. € 40,-/beh, max. € 500/jaar
Aanvullend 3 Max. € 40,-/beh, max. € 650/jaar

ONVZ
Startfit Max. € 30/behandeling, max. € 100/jaar
Benfit Max. € 40/behandeling, max. € 350/jaar
Optifit Max. € 50/beh, max. € 550/jaar
Topfit Max. € 65/beh, max. € 1000/jaar

PNO (valt onder alternatieve geneeswijze)
PNO Start Max. € 30/dag, max € 100/jaar
PNO Plus Max. € 40/dag, max € 350/jaar
PNO Optimaal Max. € 50/dag, max € 550/jaar
PNO Top Max. € 65/dag, max € 1000/jaar
PNO Excellent Max. € 75/dag, max € 1500/jaar
Optimaal, Top, Excellent ! Vergoeding + gereg. geneesmiddelen

Prolife (alternatieve zorg)
Mediumpolis Max. € 40/dag, max 320/jaar
Largepolis Max. € 40/dag, max 440/jaar
Extra Largepolis Max. € 40/dag, max 600/jaar

Promovendum ( alternatieve beweegzorg)
Royaal Max. € 40/dag, max. € 250/jaar
Ideaal Max. € 40/dag, max. € 5000/jaar
Excelent Max. € 40/dag, max. € 650/jaar

Salland (alternatieve geneeswijze)
Plus Max. € 40/dag, max. € 350/jaar
Top Max. € 40/dag, max. € 500/jaar

UMC Zorgverzekeraar (alternatieve beweegzorg)
UMC Extra Zorg 1 Max € 200/jaar max € 40/dag
UMC Extra Zorg 2 Max € 300/jaar max. € 40/dag
UMC Extra Zorg 3 Max € 500/jaar max. € 40/dag

Unive (alternatieve beweegzorg)
Goed Max € 200/jaar max € 40/dag
Beter Max € 300/jaar max. € 40/dag
Best Max € 500/jaar max. € 40/dag

VGZ (alternatieve zorg)
Aanvullend Goed Max € 200/jaar max. € 40/dag
Aanvullend Beter Max € 300/jaar max. € 40/dag
Aanvullend Best Max € 500/jaar max. € 40/dag
Aanvullend Jongpakket Max € 200/jaar max. € 40/dag
Aanvullend Gezinpakket Max € 300/jaar max. € 40/dag
Aanvullend Gemeente Compact Max € 200/jaar max. € 40/dag
Aanvullend Gemeente Compleet Max € 300/jaar max. € 40/dag
Aanvullend Werkt Goed Max € 200/jaar max. € 40/dag
Aanvullend Werkt Beter Max € 300/jaar max. € 40/dag
Aanvullend Werkt Best Max € 500/jaar max. € 40/dag
Aanvullend Zorgt Goed Max € 200/jaar max. € 40/dag
Aanvullend Zorgt Beter Max € 300/jaar max. € 40/dag
Aanvullend Zorgt Best Max € 500/jaar max. € 40/dag
Gemeentepakket Compact Max € 200/jaar max. € 40/dag
Gemeentepakket Compleet Max € 300/jaar max. € 40/dag
Den Haagpakket Compact Max € 200/jaar max. € 40/dag
Den Haagpakket Max € 300/jaar max. € 40/dag
Zuid- Limburgpakket Compact Max € 200/jaar max. € 40/dag
Zuid- Limburgpakket Max € 300/jaar max. € 40/dag
Rotterdampakket Compact Max € 200/jaar max. € 40/dag
Rotterdampakket Max € 300/jaar max. € 40/dag

VVAA
Student Max. € 30 /behandeling, max. € 100/jaar
Start Max. € 30 /behandeling, max. € 100 /jaar
Plus Max. € 40 /behandeling, max. € 350 /jaar
Optimaal Max. € 50/behandeling, max. € 550 /jaar
Top Max. € 65/behandeling, max. € 1000 /jaar
Excellent Max. € 75/behandeling, max. € 1500 /jaar
Optimaal, Top, Excellent ! Inclussief geneesmiddelen

Zekur (alternatievebeweegzorg)
Extra ZEKUR zorg Max. € 250/jaar, max. € 25/beh.

Zie Zo (alternatieve zorg)
ZieZo aanvullend 2 max € 250/jaar, max. € 40/dag

Zilveren Kruis (alternatieve zorg)
Aanvullend 2 sterren Max. € 40/dag, max 250/jaar
Aanvullend 3 sterren Max. € 40/dag, max 450/jaar
Aanvullend 4 sterren Max. € 40/dag, max 650/jaar

ZorgDirect (alternatieve geneeswijze)
Plus Max. € 40/dag, max. € 350/jaar
Top Max. € 40/dag, max. € 500/jaar

Zorgzaam (alternatieve zorg)
Aanvullend 1 ster Max. € 18,50/dag, max 10 beh/jaar
Aanvullend 2 sterren Max. € 18,50/dag, max 20 beh/jaar
Aanvullend 3 sterren Max. € 25,00/dag, max 20 beh/jaar
Aanvullend 4 sterren Max. € 35,00/dag, max 20 beh/jaar
Aanvullend 5 sterren Max. € 35,00/dag, max 20 beh/jaar

Aan deze lijst kunnen geen rechten worden ontleend.
Wanneer er een vergoeding voor adem- en ontspanningstherapie vgl. Methode Van Dixhoorn plaats vindt vanuit het alternatieve pakket of een pakket beweegzorg, wordt het maximale bedrag gedeeld met andere therapieën die vanuit deze vergoedingsregeling al zijn vergoed.

Revalidatie coronapatiënten

Adem- en ontspanningstherapie #methodevandixhoorn kan juist in het revalidatieproces van #corona patiënten een belangrijke (aanvullende) rol spelen. Door de zeer grote vermoeidheid hebben zij baat bij de methode die werkt met kleine interventies. Daardoor leren deze patiënten weer hoe ze weer functioneel kunnen ademen en bewegen.

“Fysiek doen ic-patiënten een flinke jas uit. De zenuwen kunnen door het lange liggen worden aangetast en per dag verliezen patiënten ongeveer 3 procent aan spierkracht en dat verliezen van spierkracht gaat volgens de arts van Bennekom heel snel. “Sommige mensen kunnen met moeite staan en als ze dat wel kunnen raken ze heel snel uitgeput. Na het uit bed stappen en in een stoel zitten, zijn mensen soms volledig uitgeput.”

Na een dag of tien zijn de meeste coronapatiënten die van de ic afkomen wel “redelijk mobiel”. Maar het kan lang duren voordat iemand weer echt de oude is. “Er wordt wel eens gezegd: één dag ic is zeven dagen revalideren”, zegt Van Bennekom. Veel coronapatiënten liggen een dag of twintig op de ic, dus dat betekent al zo’n vijf maanden revalideren.

Lees hier het artikel in nu.nl over de gevolgen voor coronapatiënten na opname op de ic.

Ademtherapie Den Haag – Online

Ademtherapie Den Haag is open voor online sessies! Vooral nu zijn er veel mensen met benauwdheidsklachten en/of hyperventilatie getriggerd door angst en onzekerheid.

Neem contact op via: info@ademtherapiedenhaag.nl – laat uw telefoonnummer achter, dan bel ik u zsm terug.

Op afspraak kunnen er ook eventueel 1 op 1 sessies plaats vinden. Er zijn wel een aantal restricties:

  • blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid of  hoesten, keelpijn of koorts.
  • Voor kwetsbare personen geldt dat er alleen online sessies gegeven worden. Bedoeld worden: ouderen en personen met verminderde weerstand, en personen met een long gerelateerde problematiek zoals COPD, ASTMA etc.

Verder zijn de bekende adviezen van kracht:

  

Voorlopig onderzoek Universiteit Australië toont aan dat Saffraan extract kan helpen bij middel tot matige depressie én met slapen.

10 tot 45% van de volwassen heeft regelmatig problemen met in slaap vallen en/of in slaap blijven

“Onderzoek wijst uit dat tussen de 10 en 45% van de volwassenen regelmatig problemen geeft met vallen of in slaap blijven.”

“Dit is een ernstig probleem, omdat een slechte slaapkwaliteit een negatieve invloed kan hebben op zowel de geestelijke als de lichamelijke gezondheid en de dagelijkse functie kan verstoren” Dr. Lopresti, Murdoch Universiteit Australië.

Onderzoek

Samenvatting: 14 mg saffraan extract tweemaal daags gedurende achtentwintig dagen verbeterde slaapkwaliteit bij volwassenen die slaapstoornissen meldden. Patiënten rapporteerden verbetering in slaap na slechts zeven dagen na het nemen van het saffraan-extract.

Recent onderzoek van de Murdoch University heeft aangetoond dat saffraan de kwaliteit van de slaap kan verbeteren bij volwassenen die slecht slapen.

Hoofdonderzoeker Dr. Adrian Lopresti, wiens eerder onderzoek toonde dat saffraan een effectief natuurlijk middel was voor de behandeling van milde tot matige depressie, zei dat een van de kenmerken van dát onderzoek verbeteringen in de slaap toonde.

“In dit nieuwe onderzoek werden vrijwilligers gebruikt die niet werden behandeld voor depressie, fysiek gezond waren, al minstens vier weken medicatievrij waren – afgezien van de anticonceptiepil – en zelf gerapporteerde symptomen van slechte slaap hadden.”

“Uit ons vorige onderzoek bleek dat saffraan een effectieve aanvulling was op farmaceutische antidepressiva bij patiënten met milde tot matige depressie. Omdat veel van deze mensen verbeteringen in hun slaap rapporteerden, richtten we ons in dit onderzoek op gezonde volwassenen die over het algemeen geen medicatie hadden maar langer dan vier weken lang slecht hadden geslapen. ”

Dr. Lopresti zei dat de resultaten van de Murdoch University-studie wijzen op een gestandaardiseerd saffraan-extract (affron®) met een dosis van 14 mg, tweemaal daags gedurende 28 dagen verbeterde slaapkwaliteit bij volwassenen met zelf gerapporteerde slechte slaap, waarbij de meeste van deze veranderingen plaatsvonden in de eerste 7 dagen van behandeling.

“Naast de verbeterde slaap, toonde de studie aan dat saffraan goed werd verdragen zonder gemelde nadelige effecten,” zei Dr. Lopresti. De onderzoekers meldden echter dat, hoewel de resultaten positief waren, de bevindingen replicatie vereisen met een grotere steekproefomvang en verschillende populaties. “Ons vroege onderzoek is inderdaad positief en er zijn aanwijzingen dat het nemen van een gestandaardiseerd saffraan-extract gepaard gaat met verbeteringen in de slaapkwaliteit,” zei Dr. Lopresti. “Om deze bevindingen te verifiëren, is echter verder onderzoek met grotere steekproefgroottes, behandelingsperioden en vrijwilligers met verschillende kenmerken vereist.”

Bron: https://www.murdoch.edu.au/news/articles/trouble-sleeping-a-dose-of-this-spice-might-help-you-doze

« Older Entries