Adem en ontspanningstherapie
Ademen gaat vanzelf, toch? Gelukkig heeft het lijf het goed geregeld en over het algemeen gaat het ademen vanzelf. Of het altijd makkelijk is … nee. Dat kan door verschillende oorzaken komen, het meest voor de hand liggende zijn natuurlijk problemen met de longen. Máár het overgrote deel van ‘ademproblemen’ of liever gezegd een disfunctionele ademvoering is het gevolg van spanning. Eigenlijk maakt het niet uit of je een burn-out hebt, angst- en paniekaanvallen, of dat je bijvoorbeeld fysieke oorzaken hebt zoals het herstel na een ziekte (hartinfarct, beroerte, kanker), of zoals als eerder genoemd chronische longproblemen. Geest en lijf werken samen, wat er eerst was; mentale spanning of de fysieke component maakt niet uit. Uiteindelijk lijdt het tot een algehele overspanning. Wat eigenlijk wil zeggen, dat álles wat je doet met teveel spanning gepaard gaat. Of dat nu ademen, bewegen of praten is.
Hoe werkt het?
Adem- en Ontspanningstherapie is niet alleen voor mensen die merken dat ze ‘verkeerd’ of disfunctioneel ademen, zowel bij rust als bij sporten. Overspanning speelt een grote rol bij hoofdpijn, vermoeidheid, slaapproblemen, continue
gespannenheid, angsten, maar ook problemen bij houding, adem, stem en beweging. AOT maakt gebruik van oefeningen, manuele technieken, feedback door middel van gesprekken en evaluatiemethoden. Wat uiteindelijk moet leiden tot een betere inzicht in je zelf, meer de spanning de baas te zijn, en daardoor een betere kwaliteit van leven. Minder last van klachten, en acceptatie van niet omkeerbare processen. In vier sessies is duidelijk of de klachten reageren en/of probleemverheldering (wat is de beperkende factor?). Met gemiddeld vier sessies aanvullend zijn de mensen in staat om zelfstandig verder te gaan.
De 10 meest behandelde klachten:
- • Hyperventilatie of disfunctioneel ademen
- • Long Covid
- • Vermoeidheid
- • Slaapproblemen
- • Burn-out
- • Angst- en paniekaanvallen
- • Stemproblemen
- • Rug, schouder, en nekklachten
- • Functionele problemen van houding en beweging
- • Revalidatie bij hart-, long- en neurologische aandoeningen
Voor wie?
Voor mensen van 0 – 99 jaar die zich herkennen in bovenstaande klachten en/of die andere klachten hebben waaraan een spanningscomponent verbonden is.
Bij kinderen en jong volwassenen is het belangrijk dat de motivatie om aan de therapie deel te nemen uit zichzelf komen. Bij kinderen onder de 10 jaar is het belangrijk dat een (1) ouder aanwezig is zodat deze het kind kan helpen met de oefeningen om deze thuis te herhalen.