Ademtherapie Den Haag

Presentatie- en stemtraining

Waarom heb je moeite met je stem tijdens presentaties en lesgeven?

Sta je voor een groep mensen om een presentatie te geven of een les te geven, maar merk je dat je stem niet meewerkt? Misschien wordt je stem schor, voel je een pijnlijke keel, of lijkt het alsof je niet genoeg lucht hebt om goed te spreken. Dit kan ontzettend frustrerend zijn, vooral als je wilt dat je boodschap overkomt.

Er zijn verschillende redenen waarom je stemgebruik kan lijden onder presentaties en lesgeven. Een daarvan is simpelweg stress. Stress kan ervoor zorgen dat je keel en stembanden zich samentrekken, waardoor je stem hoger en meer gespannen klinkt. Een andere reden kan zijn dat je niet goed ademhaalt. Als je oppervlakkig ademt, krijgt je lichaam niet genoeg zuurstof binnen om goed te spreken. Bovendien kan het gebruik van een microfoon, of het praten in een ruimte met slechte akoestiek, ook bijdragen aan problemen met je stem.

Maar maak je geen zorgen! Er zijn oplossingen voor deze problemen, en je kunt snel resultaten zien als je regelmatig oefent.

 

Hoe houdt je je stem gezond?

Wil je ervoor zorgen dat je stem gezond en krachtig blijft tijdens presentaties en lesgeven? Dan zijn er verschillende oefeningen die je kunt doen om je stemgebruik te verbeteren. Hieronder vind je een paar voorbeelden:

  • Neuriën is een geweldige manier om je stem te trainen en te ontspannen. Door te neuriën kun je verschillende aspecten van je stemgebruik oefenen, zoals toonhoogte, ademhaling en resonantie. Probeer een paar minuten per dag te neuriën, bijvoorbeeld onder de douche of tijdens het autorijden.
  • Logopedische oefeningen: door logopedische oefeningen te doen, kun je je stem op een gerichte manier trainen en verbeteren. Zo kun je bijvoorbeeld werken aan je articulatie, volume en stemklank.
  • Ademoefeningen: Ademhaling is essentieel voor een gezond stemgebruik. Door ademoefeningen te doen, kun je ervoor zorgen dat je lichaam voldoende zuurstof krijgt en dat je stem niet te zwaar belast wordt. Door op de juiste manier te ademen zorg je voor ‘ademsteun’

Door regelmatig oefeningen te doen, kun je je stemgebruik verbeteren en gezond houden tijdens presentaties en lesgeven.

Ademtherapie Den Haag kan je hierbij helpen. Maak een belafspraak of doe meteen een aanvraag voor een sessie!

Nieuwsgierig naar hoe het met je gesteld is?
Vul de vragenlijsten in en krijg feedback!

Inschrijven voor de nieuwsbrief