Author Archives: Jacqueline

Migraine en triggers..

Waarom moeten lijders aan migraine zorgen dat ze stress op een aanvaardbaar niveau houden? En waarom moeten ze zeker niet tot aan de laatste dag van hun vakantie keihard doorwerken zodat alles ‘netjes’ achtergelaten wordt?

Een interview met Neuroloog Jan Versijpt over triggers van Migraine.

Triggers zijn soms ‘volksmythen’ en soms heb je ‘gewoon’ pech..

Lees het hele interview op: https://www.eoswetenschap.eu/psyche-brein/welke-triggers-zorgen-voor-een-migraineaanval

Te hard werken …

Soms is het gewoon dat alles (te)
zwaar voelt!

Één van de pijlers van Adem- en Ontspanningsmethode van Dixhoorn is dat je met minder moeite doet, wat je (moet) doen. Niet gericht op wilskracht, maar meer met makkelijkheid. Zodat je hetzelfde kunt doen, maar wel meer energie over kan houden..

Ter illustratie een citaat van J. van Dixhoorn:

De instructies zijn niet gericht op het verhógen van de prestaties, maar op het verkleinen van de moeite waarmee een minimale prestatie gedaan wordt.

bron: Ontspanningsinstructie, dr. J.J. van Dixhoorn

Wandelen.. waarom?

Natuurlijk is wandelen goed voor je lijf! Onbelast bewegen, helemaal goed! Juist omdat we in deze maatschappij zoveel zitten. En dan is puur staan niet genoeg, meer lopen (ook tussendoor op het werk) is voor de gezondheid een ‘boost’. Maar Erik Scherder vertelt ook nog even dat het ook goed voor je brein is.

  1. Lopen bevordert je creativiteit
  2. Lopen verhoogt de productiviteit
  3. Lopen verlaagt je stressgevoel

Lopen in de natuur heeft als resultaat dat lichaam en geest worden geactiveerd. Kijk op: https://www.youtube.com/watch?v=wjEH2CSi1-s

“Ademruimte”

Sinds begin dit jaar heb ik geadviseerd in het project “Ademruimte” van Calm Spaces. En nu is het te beleven (voorlopig) op de Paviljoensgracht! Maak een afspraak via de website!

In het najaar is het voor bedrijven/instellingen mogelijk om een aanvraag te doen om de installatie bij hen in het gebouw te installeren. Vragen en informatie? Beer@calmspaces.nl of info@ademtherapiedenhaag.nl

Voor inschrijven voor een sessie in de ademruimte: https://www.calmspaces.nl/ademruimte/

Chronische (rug)pijn onderzocht in combinatie met psycho-educatie en oefeningen

“Chronische pijn treft velen onder ons. Het gaat om pijn die langer dan drie maanden aanhoudt en geen duidelijke oorzaak heeft. Een nieuwe neurowetenschappelijke benadering levert veel meer op.

‘Bij die therapie krijgen patiënten inzicht in pijn. Hoe ontstaat die? Hoe verandert pijn het brein? Wanneer acute pijn zich ontwikkelt tot chronische pijn gaat het brein pijn genereren terwijl daar geen enkele reden voor is. De ervaring van pijn wordt als het ware losgekoppeld van je lichaam. Lichte prikkels, zoals een toegenomen spierspanning, de druk van een halsketting of stress volstaan om pijn te ervaren. En soms is er zelfs in de verste verte geen aanleiding.’ “

Een onderzoek van de belgische therapeut Anneleen Malfliet, geplaatst op https://www.eoswetenschap.eu/gezondheid/rugsparen

Hier doe ik het voor..

Een bedank mail van iemand die het traject “Belastbaarheid Managen” bij mij heeft gevolgd. De #ontwikkeling die iemand doormaakt is te danken aan de persoon zelf. Het is mooi dat ik als #reisleider de mogelijkheden heb mogen duiden!

..En ik had hem al eerder tegen je gezegd, maar wat mij misschien nog wel het allermeest geholpen heeft, is dat je me geholpen hebt in het loslaten van de diepgewortelde overtuiging dat ik geen invloed heb op hoe ik me voel. En dat elke positieve verandering in hoe ik me voel, hoe klein ook, al super fijn is.

Hartelijk dank voor je hulp en je bijdrage in mijn ontwikkeling om dichterbij mezelf te komen, oude patronen los te kunnen laten en toe te werken naar meer balans en innerlijke rust. “

PIEKERTIPS!

Last van stress, piekeren of zenuwen voor een presentatie? Laat het los, luidt steevast het advies. Makkelijker gezegd dan gedaan. Coach Carien Karsten legt uit hoe zij haar eigen werkstress voor haar vakantie kan loslaten.

Hoe vaak zeg ik het niet tegen een cliënt? ‘Als je het niet kunt beïnvloeden, laat het dan los.’ Nu moet ik het zelf de spanning uit mijn lijf zien te krijgen voor ik met vakantie ga. Ik heb nog een deadline voor een artikel, moet nog presentaties voorbereiden voor vlak na de vakantie, waaronder een in het Engels. Dan is me nog gevraagd een offerte te schrijven. Ben ik niet aan toegekomen. En ik had nog voor de vrouw van een cliënt een adres moeten opzoeken van een therapeut. Ook niet aan toegekomen. Al die dingen. Hoe laat ik het los?

In het Werkboek Uit je burn-out heb ik een oefening opgenomen die je van het piekeren afhelpt. Je schrijft je piekergedachte op, noteert de waarneming waarop die berust en toetst of de waarneming klopt. Oké, als ik de deadline voor het artikel niet haal, word ik dan nooit meer gevraagd een stukje te schrijven? Nee? Mooi, dan kan ik de gedachte loslaten, als een vogel laten wegvliegen, zegt het werkboek. Maar zo gemakkelijk vliegt die gedachte niet weg.

‘Hoe helpen jullie je cliënten om iets los te laten?’, vroeg ik in een workshop voor psychosomatische fysiotherapeuten. De eerste suggestie was: laat de piekergedachte niet los, maar focus je er juist op. Concentreer je op het gevoel dat de gedachte oproept. Hoe meer je bij je gevoel bent, hoe makkelijker je de gedachte loslaat. En zo is het. Je gaat piekeren door een gevoel dat je dwarszit. De gedachten over wat je allemaal wel of niet zou moeten doen, zijn maar bijproducten. Begrijp je het gevoel, bijvoorbeeld de angst om niet meer gevraagd te worden, dan kun je er makkelijker afstand van nemen.

Doe iets nutteloos

Het volgende advies: maak het piekeren zo absurd dat je erom moet lachen. Eén therapeut heeft altijd kleine zakjes met rijst bij de hand. Als een cliënt een piekergedachte uit, gooit ze haar een zakje toe. Expres een beetje scheef zodat de cliënt moeite moet doen het zakje te vangen. ‘Knap hoor’, zegt ze dan. ‘Al die moeite die jij doet om een piekergedachte te vangen.’ Als dat een tweede keer gebeurt, laat de cliënt het wel om het zakje te vangen. Heb je geen therapeut bij de hand, dan kun je deze tactiek makkelijk zelf toepassen: doe iets nutteloos zodra je merkt dat je aan het piekeren bent. Poets iets dat al schoon is, ga afwassen terwijl je een afwasmachine hebt, strijk de kleren die je anders nooit strijkt. De gedachte alleen al aan dat soort onzin helpt je je gepieker te relativeren.

Derde tip: leg een springtouw op de grond in de vorm van een 8. De onderste cirkel van de acht is gesloten, de bovenste is open, de uiteinden van het touw raken elkaar daar niet. Concentreer je op de piekergedachte en ga eerst in de gesloten cirkel staan. Hoe voelt dat? Ga dan met dezelfde gedachte in je hoofd in de open cirkel staan. Waarschijnlijk voelt het in de open cirkel anders, alsof je meer vrijheid hebt. Dat zou weleens gunstig kunnen uitwerken op je piekergedachte.

Ik doe uiteindelijk wat ik altijd doe als ik aan het piekeren sla: een detective lezen. Bij voorkeur een van twintig jaar of meer geleden. Zo’n trage van P.D. James bijvoorbeeld. Daar val ik net niet bij in slaap. Het is zo weinig spannend dat ik moeite moet doen om me te concentreren. Maar kennelijk werkt het, op een gegeven moment zit ik erin, spreekt het tot mijn verbeelding en is het laatste waar ik mee bezig ben de offerte die nog geschreven moet worden. Het voordeel van de saaiheid van zo’n niet-pageturner is dat het genoeg ruimte geeft om uiteindelijk ook het lezen los te laten, en lekker te gaan zwemmen.

Carien Karsten

link naar oorspronkelijke blog op intermediair

« Older Entries