Pijn is persoonlijk – Marleen Schefferlie

Een boek over leven met chronische pijn.

Regelmatig lees ik boeken die of te wel door ervaringsdeskundigen zijn geschreven, of door behandelaren. Een beknopte omschrijving zal ik plaatsen op de site www.ademtherapiedenhaag.nl.

 

Pijn is persoonlijk

“Pijn, en dan vooral chronische pijn is nog steeds een taboe. Patiënten verbergen hun pijn, om niet als klagers of zeurpieten te worden weggezet.”

In Pijn is Persoonlijk beschrijft Marleen Schefferlie haar eigen weg in haar pijngeschiedenis. Ook interviewt ze elf lotgenoten. Hun ervaringen staan centraal: de pijngeschiedenis, de behandelingen en de levensfilosofie die hen op de been houdt.

 

Het belangrijkste wat ik van dit boek heb meegekregen is dat pijnpatiënten zich (bijna) altijd ‘groot’ houden voor hun omgeving. Of dit nu door onbegrip vanuit de omgeving komt of door het zelf niet willen erkennen van hun ‘beperking’. En dat laatste is heel begrijpelijk. Wie wil er nu toegeven dat er dingen zijn die je eigenlijk niet kan..

Het niet erkennen door de omgeving heeft meerdere oorzaken. Het is moeilijk om aan iemand te zien dat deze pijn heeft, het is niet aanwijsbaar aan de buitenkant zoals een gebroken been. Ook is het moeilijk te (h)erkennen als de pijnpatiënt zelf niet laat merken dat hij/zij pijn heeft. En, hoe erg ook, mensen horen liever niet dat iemand zich niet goed voelt. Zeker niet als die toestand al maanden of jaren duurt.

Wat heel belangrijk is, zowel voor het voorkomen als voor het bestrijden van pijn, is het leren kennen, en bewaken van je grenzen. En dat is een les die universeel is.

Het boek is soms niet zo vloeiend geschreven omdat het uitwerkingen zijn van interviews. In de stukken waarbij de schrijfster zelf aan het woord is speelt dat niet. Dat is jammer maar het boek lijkt me zo waardevol dat je daar je makkelijk overheen kan zetten. De problematiek die beschreven wordt is overigens zo indringend dat je echt het boekje beetje bij beetje tot je moet nemen. En dat heb ik graag gedaan.

 

Te verkrijgen: Pijn is persoonlijk bij Bol.com